pirmdiena, 2013. gada 11. marts


Pirms 125 gadiem, Mahašivaratri svētku laikā Keralā, Indijas dienvidos, tika iesvētīts Šivas templis. To savā 33. dzīves gadā izdarīja Šri Narajana Guru, lai gan [pēc tradīcijas] viņam tempļa dibināšanas tiesību nebija. Tas bija pirmais solis Keralas [un, kopumā ņemot, arī Indijas] apspiesto cilvēku atbrīvošanā. Aruvipuramas notikums kļuva par pamatakmeni Indijas nacionālajai atdzimšanai un bija jaunas brīvības ēras sākums. Ar šo tika publiski paziņots, ka zemākajiem sabiedrības slāņiem piederīgie arī var uzstādīt un pielūgt dievības (jo tūkstošiem gadu, tā bija tikai augstākās sabiedrības privilēģija).


  • Aruvipuramas templis tika nodibināts ar devīzi: "Mums jādarbojas tā, lai visu septiņu kontinentu iedzīvotājiem, kuri dzīvo zem vienas kopīgas Saules, mēs radītu paraugmājas - lai turpmāk visa cilvēce dzīvo brālībā, bez kastu atšķirībām, reliģiozas konkurences vai cita šķeļoša spēka". 


Guru ticēja apvienotai cilvēku komūnai, ko kopā saista brālīga mīlestība. Faktiski, cilvēces attīstības gaitā Aruvipuramas tempļa izveidošana bija pirmais tamlīdzīgais gadījums, un arī šāda filosofija tika izvirzīta pirmoreiz.
Šī notikuma 125. gadadienā latviešu lasītājam pirmoreiz publiski tiek piedāvāts iepazīties ar bilžu stāstu par Šri Narajana Guru, jo nupat no ACK-Media (Indijā) ir saņemta atļauja par izdevuma nekomerciālu lietošanu  latviešu valodā. Grāmatiņas 23. un 24. lappusēs var atrast Aruvipuramas tempļa dibināšanas atainojumu.

Saite uz ilustrēto Šri Narajana Guru dzīves stāstu

Vairāk par Aruvipuramas templi  (angliski)

Nav komentāru: