otrdiena, 2012. gada 27. novembris

dalailama_varkala

Viņa Svētība Dalailama apmeklē Varkalu un Sivagiri


Viņa Svētība Dalailama 24.novembrī viesojās Varkalā, Keralas štatā Indijā, kur Sivagiri kalnā atdusas Indijas svētais vīrs un sabiedriskais reformators Šri Narajana Guru. Sivagiri ir visu Šri Narajana radīto organizāciju vitālais un garīgais centrs. Dalailama par piemiņu šeit iestādīja koku, uzstājās ar īsu runu un svinīgi atklāja 2012. gada Sivagiri svētceļojuma logo.



Viņa Svētība Dalailama Sivagiri 80. svētceļojuma inaugurācijas procesa laikā pēc tradīcijas iededzina lampu
Foto: Tenzin Choejor /OHHDL 
Dalailamas runa Sivagiri

Sivagiri svētceļojums šogad notiks jau 80. reizi un citu vidū izceļas ar atšķirīgo nozīmi. Svētceļojuma tradīcija aizsākās pēc Guru fiziskās nāves, taču vēl pirms viņš sankcionēja svētceļojumu uz Sivagiri, pielūdzēji jau uzskatīja šo vietu par svēto zemi. 1912. gada aprīlī šeit tika uzcelts un iesvētīts Indijai neraksturīgs templis. Tas ātri kļuva par svētceļojuma objektu - templī atradās Zināšanu Dievietes Šarādas (Sarasvati) statuja, un tempļa devīze skan "Brīvība caur zināšanām". Šā gada aprīlī tika atzīmēta šī tempļa simtgade.
http://snglatvija.wordpress.com/atteli/sarada_mattom2/

1928. gada ziemā vairāki Šri Narajana Guru mācekļi uzsāka sarunu par organizēta svētceļojuma iedibināšanu. Rezultātā Guru ierosināja 10 dienu askēzi un piecu [veidu] tīrību ievērošanu. Prāta, vārdu, darbu, ķermeņa un apkārtnes tīrība svētceļniekiem jāievēro pirms ceļojuma un tā laikā; jāuzvelk dzeltenas krāsas drēbes un ierodoties jāskaita lūgšanas. Sivagiri jābūt noorganizētai lekciju sērijai par izglītību, higiēnu, organizāciju, lauksaimniecību, komerciju, amatniecību, industriju un tehnoloģijām. Svētceļniekiem ir jāklausās lekcijas, jāstudē jaunākie sasniegumi minētajās jomās un jāpielieto savā dzīvē. Tāds bija Guru rīkojums, un tādā veidā svētceļojums kļuva pazīstams kā "Svētceļojums uz Zināšanām". To uzsāka 5 cilvēki 1932. gadā, bet 2006. gadā svētceļnieku skaits sasniedza jau 3 miljonus cilvēku.
Guru sapnis bija pasaule, kur visi dzīvo brālībā – bez kastu diskriminācijas un reliģiskas konkurences. Guru uzskatīja - nav svarīgi, kam cilvēks tic - galvenais ir, ka šī ticība padara viņu labāku. Viņš veltīja dzīvi Keralā iedibinātās sociālās netaisnības un daudzu nejēdzīgu tradīciju izskaušanai. Guru atstājis arī vērtīgu filosofisko mantojumu, ko komentējuši viņa mācekļi un sekotāji.

Interneta resurss latviešu valodā: http://snglatvija.wordpress.com

Nav komentāru: