otrdiena, 2008. gada 30. septembris

violence in Orissa

Vardarbības izplatīšanās Orisas štatā kopš 2007.g. Ziemassvētkiem

2007.g. decembrī Kandhmalas rajona Brahmanigoanas ciemā kristieši uzslēja Ziemassvētku svinību vārtus tieši iepretim hindu svētvietai. Šis notikums uzskatāms par visu turpmāko savstarpējo nemieru, grautiņu un pat slepkavību cēloni, jo provokācijas autoriem bija labi zināms, ka šādas darbības ir nopietns iemesls konfliktam.

Nākamajā dienā uz šejieni devās apgabala hinduistu garīgais līderis Svami Lakšmanananda Sarasvati. Pie Dasingabadi viņa automašīnai uzbruka - ievainoja šoferi, miesassargu un nopietni sabojāja braucamlīdzekli.
24. datumā Bamunigamas ciemā daži hinduistu aktīvisti nojauca Ziemassvētkiem veidotās dekorācijas, ko bija veidojuši vietējie kristiešu uzņēmēji. Oktobrī tieši tajā pašā vietā hinduisti svinēja Durga Pudžu, un Ziemassvētku dekorācijas tika novērtētas kā svētvietas apgānīšana, kam sekoja konkrētais vandālisma akts. Pēc šī atgadījuma abas grupas viena pret otru zaudēja iecietību.

Situācijas kontrolei varasiestādes ieviesa komandanta stundu. Bažījoties par iespējamo vardarbību, daži dalitu kristiešu līderi policijai iesniedza sūdzību un aizsardzības pieprasījumu. Lai paglābtos no uzbrukumiem, sākot ar 29. decembri abu reliģisko grupu pārstāvji (galvenokārt kristieši) sāka ierasties valdības izveidotajās bēgļu nometnēs. Vēlāk Nacionālā Minoritāšu komisija (NCM) ziņoja, ka trīs cilvēki tikuši nogalināti: viens kristietis un divi ne-kristieši. (Piebilde: minētajā komisijā ietilpst tikai ne-hinduisti.)

Pēc 30. decembra bandītisma kontrolei šeit tika izvērsti aptuveni 2500 vīru lieli policijas rezervju un citu drošības struktūru spēki. Patvēruma meklētāju skaits bēgļu nometnēs palielinājās un sasniedza 1200 cilvēku.
2008.g. 1. janvārī tika ziņots par vardarbību jau no dažādām vietām. Pēc policijas teiktā, vismaz 20 mājas un veikali ar lāpām vienas nakts laikā aizdedzināti Piringijā, Kadžuripadā, Gočapadā un Brahmanigaonā. Jau 26. un 27. dec. ap 100 hinduistiem piederošu māju ticis nodedzināts Brahmanigoanā, Godapurā, Barkhamā un dažos citos ciemos. Autoritatīvs kristiešu līderis (no Christian Endeavour Union) izteicis aizdomas, ka to varētu būt izdarījusi kāda maoistu apstulbota kristiešu grupiņa.

NCM ziņojums
Ziemassvētku vandālisma un vardarbības gaitu izmeklējusi arī NCM, ko Indijas valdība izveidojusi, lai palīdzētu attīstīties minoritātēm un aizsargātu to tiesības. Tās ziņojumā uzsvērta situācijas sarežģītība, kas galvenokārt saistāma ar to, ka SC kristieši (tie krist., kas šai kategorijā nokļuvuši pēc pāriešanas kristietībā), netiek pielīdzināti ST (reģistrētajām ciltīm - "tribes"). To ir noteikusi Augstākā Tiesa, jo šādu pielīdzināšanu ļoti enerģiski ir noraidījusi Kui cilts, kas apdzīvo šo apvidu. Valdībai jāpublicē Baltais Dokuments (White Paper) par ticības maiņas strīdiem, lai kliedētu bailes un aizdomas par kristiešu kopienu un tās institūciju lomu. Darba grupa ieteikusi, ka cilšu kristiešiem piešķirtās garantijas vajadzētu attiecināt arī uz dalitu jeb nepieskaramo kastu kristiešiem. Tomēr AT iebilst šādu piemērošanu, jo Kui cilts sniegtie fakti norāda uz to, ka dalitu kristieši iesniedz viltotus personības sertifikātus, mēģinot uzdoties par hindu SC (reģistrētā kasta), lai pretendētu uz kvotām. Štata valdībai ir steidzamā kārtā jālikvidē akūtā nabadzība, analfabētisms, jāuzlabo veselības aprūpe, jāuzlabo infrastruktūra un jāsāk attīstīt šis rajons, kur divas trešdaļas dzīvo zem nabadzības sliekšņa.

Svami Lakšmananandas Sarasvati slepkavība

Slepkavība tika realizēta 2008.g. 23. augustā. Reizē ar viņu gāja bojā vēl četri cilvēki - trīs partijas biedri un kāds zēns. Uzbrucēji, kuru skaits sasniedza ap 30 bruņotu vīru, sākotnēji tika uzskatīti par maoistiem, par ko liecināja uzbrukuma metode. Pirmās aizdomas apstiprināja arī notikuma vietā atrastā vēstule. Valdība izveidoja notikušā slaktiņa izmeklēšanas grupu. Neskatoties uz visu, gan BJP gan citas hinduistu kustības uzskata, ka pie vainas ir arī kristieši, jo nogalinātais no viņiem pastāvīgi saņēmis draudu vēstules.
9. septembrī pagrīdē esoša maostu grupa oficiāli paziņoja, ka uzņemas atbildību par notikušo.

Pēc Lakšmananadas slepkavības VHP (Vishwa Hindu Parishad - Pasaules Hindu Sapulce) pieprasīja visaptverošu iestāžu slēgšanu, bet nākamajā dienā - 25. augustā - bruņota banda uzbruka kristiešu bāreņu namam Kuntpalli ciemā, Bargarhas rajonā. Patversmes darbinieks (kurš, starp citu, bija sagatavots pāriešanai kristietībā) gāja bojā brīdī, kad tika atklāta uguns. Šis incidents momentāni pasaules plašsaziņas līdzekļos tika pasniegts kā vienas kristiešu mūķenes izvarošana un kādas citas sadedzināšana.

Sava līdera nāvi hinduisti bija uztvēruši ļoti nopietni, kas nozīmēja, ka kristiešiem nāksies saņemt atmaksu. Plašā apkārtnē tika ieviesta komandanta stunda vismaz sešās pilsētās situācija nokaita līdz baltkvēlei.
29. augustā vismaz 20 cilvēku tika nogalināts un 3000 tika nosūtīti uz valdības izveidotajām palīdzības nometnēm. 1000 māju tika nodedzinātas. Ļoti daudz konvertēto un cilšu pārstāvju bija spiesti bēgt džungļos. Vismaz deviņās pilsētās policijai tika dota atļauja atklāt uguni.

31. augustā vardarbība turpinājās dažādās štata vietās. Sadursmēs tika ievainoti pieci policisti, kā dēļ štata valdība izsauca papildus militāros formējumus, lai apturētu vardarbību.

1. septembrī Orisas štata valdība ziņoja, ka situācija tiek kontrolēta, tomēr nemieros tika nodedzinātas 558 mājas, kā arī 17 baznīcas un lūgšanu nami. 10 palīdzības nometnēs ieradās 12,539 iedzīvotāji. 4. septembrī ap 300 hindu sieviešu uzbruka palīdzības nometnei, kur uzturējās no bandītiem paglābušies kristieši. Minētās sievietes protestēja pret to, ka bēgļiem nometnēs ir uzturs, kamēr hindu kopienai tas netiek nodrošināts.
7. septembrī VHP līderis Pravēns Togadia paziņoja, ka tiks uzsākta Visindijas aģitācijas kampaņa, ja netiks arestēti Svami Lakšmananandas slepkavas. Baznīca uz to reaģēja, pieprasot atstādināt štata valdību.
2008.g. 15. septembrī NDTV (Deli televīzijas kompānija) ziņoja par diviem uzbrukumiem Sudergarhas rajona (Orisas štats) hindu tempļiem. Viens no tiem esot noticis 14. sept. vakarā, bet otrs - pirms divām nedēļām.
Avots: http://en.wikipedia.org/wiki/2008_Orissa_violence 29.09.2008

Vēl par Orisas problēmu un kristiešu-hinduistu attiecībām:

_____________________
...

Nav komentāru: