trešdiena, 2009. gada 21. oktobris

coue

Emīls Kuē

Emīls Kuē (1857.-1926.) bija pazīstams aptiekārs un psihologs Nansī pilsētā Francijā. Pasaulei viņš devis tā dēvēto Kuē metodi, ko tagad vairāk zinām kā "placebo efektu". Viņa metodes stūrakmens bija ideja par cilvēka pašattīstību un optimistisku iedvesmu jeb autosuģestiju. Kuē uzskatīja, ka bieži atkārtojot kādu apgalvojumu, drīz vien cilvēks var sasniegt apgalvojumā ietverto. Saviem pacientiem viņš ieteica atkārtot: "Ar katru dienu man kļūst arvien labāk un labāk visās nozīmēs". Kuē bija atklājis, ka ne visas problēmas var atrisināt ar stipru gribu - nepieciešams kaut kādā veidā iedarboties uz zemapziņu. Rezultātā viņš izstrādāja sistēmu, kas ar apzinātas pašiedvesmas palīdzību nomainīja negatīvus slimīgus priekšstatus pret pozitīviem.
.
.
Pozitīva rezultāta garants [pēc viņa domām] bija "nodarbību" regularitāte. Katru rītu pēc mošanās un vakarā pirms miega vajadzēja šo domu atkārtot 20 reizes. Ja balsī tas bija neērti, tad varēja tikai kustināt muti un lūpas. Skaita kontrolei izmantojama aukla ar 20 iesietiem mezgliem. Koncentrācija nav nepieciešama: galvenais - to izdarīt.
.
Papildus galvenajam uzstādījumam Kuē izstrādāja arī daudz afirmāciju konkrētu saslimšanu ārstēšanai. Šī afirmācija (pareizi formulēta un daudzreiz atkārtota vēlēšanās) programmē radošos spēkus vēlmes piepildīšanai, tādējādi kļūdama par labākajām zālēm. Piemēram - "mans asinsspiediens top normāls...", "ar katru dienu jūtos arvien labāk un labāk...".
.
Līdzīgas formulas katrs var izdomāt priekš sevis pats. Galvenais šajā procesā ir neatlaidība un regularitāte. Ar šo paņēmienu Kuē izārstēja desmitiem tūkstošus smagi slimu cilvēku, jo īpaši ar smagām nervu kaitēm sirgstošos. Šo vienkāršo metodi ir viegli apgūt patstāvīgi un pēc tam izmantot veselības atjaunošanai un stiprināšanai. Emīlu Kuē nikni kritizēja dažādi speciālisti, taču praktiķu vidū viņš bija ļoti populārs; arī autogēnā treniņa autors Šultcs iespaidojās no Emīla Kuē panākumiem.
.
Pats Kuē īpaši necentās popularizēt savu metodi. Pasaules slavu viņš ieguva, pateicoties Šarla Boduena pētījumam un izdotajai grāmatai. Boduens vēlāk Ženēvā nodibināja patstāvīgu zinātnisku iestādi - Psiholoģijas un Psihoterapijas Biedrību, kuras biedru rindās atradās daudz ievērojamu zinātnieku no dažādām nozarēm (arī K.G.Jungs). E.Kuē ir šīs biedrības goda loceklis.
...

Nav komentāru: