piektdiena, 2014. gada 24. janvāris

healing colors 2

Dziedinošās krāsas

Krāsu terapija ir medicīnas virziens, kur tiek izmantota krāsu gammas iedarbība uz cilvēka psihoemocionālo stāvokli. Krāsu pozitīvā iedarbība uz cilvēku bijusi zināma jau pirms daudziem gadsimtiem visās kultūrās, un gadu gaitā ir izstrādātas dažādas metodes krāsu izmantošanai dziedniecībā

Krāsa caur acīm iedarbojas sekojoši: acs receptori uztver krāsu un izraisa ķīmisku ķēdes reakciju, kuras rezultātā rodas elektriski impulsi. Šie impulsi stimulē nervu sistēmu, līdz stimulācija sasniedz smadzenes. Galarezultātā smadzenes atbrīvo organismam nepieciešamus hormonus.
Krāsu terapija parasti tiek izmantota kombinācijā ar mūziku. Katrai notij ir savs viļņa garums, kas attiecīgi iedarbojas uz kādu no ķermeņa enerģētiskajiem centriem. Arī katrai krāsai ir sava frekvence un iedarbība uz organismu. Vienlaicīgi iedarbojoties, krāsa un skaņa rada spēcīgāku dziedinošo efektu. Skaņu fons veidots no Stīvena Halperna un Kitaro skaņdarbiem.



Kā radās ideja
Dziedinošo Krāsu seansa pamatu veido krāsu “elpošanas” vingrinājumi. Iesākumā tika uzkrāta pieredze grupas nodarbībās, kur dalībnieki klausījās vadītāja runāto tekstu un skatījās krāsas savā iztēlē. Pēc tam radās ideja par atbilstošas datorprogrammas izstrādi. Kādu laiku programma bija pieejama lietotājiem internetā. Taču, visos datoros nav vienāds nodrošinājums, un tika izveidots video seanss, ko tagad var redzēt visi interesenti.
Diemžēl, jāatzīmē, ka vairs nav dažu iespēju, kas bija programmā – pēc izvēles lasīt interesējošu informāciju par krāsu terapiju, skatīties kādu krāsu ilgāk, vai pirms seansa atslēgt sarkano un gaiši zilo krāsu. Tomēr skatītājs var lietot atskaņotāja pogas, lai kādu krāsu izlaistu vai arī nopauzētu vēlamajā vietā.


Brīdinājumi un ieteikumi
Seanss paredzēts plašam lietotāju lokam visās vecuma grupās, sākot no 14 gadu vecuma. Vislielākie ieguvēji varētu būt tie, kam nav iespēju regulāri atjaunoties dabā. Ieteikums – skatīties seansu pilnā ekrānā.
Sakarā ar to, ka krāsas izsauc noteiktas fizioloģiskas organisma reakcijas, jāievēro piesardzība (regulāru seansu gadījumos):
- nedrīkst izmantot sarkano krāsu, ja ir iekaisuma procesi, paaugstināts arteriālais spiediens un pinnes;
- gaiši zilo nelietot, ja ir pazemināts spiediens;
- jāatceras, ka tumši zilā ietekmē endokrīno sistēmu (iekšējās sekrēcijas dziedzerus).
Kas jāievēro, lai atbrīvotā enerģija kaut kur neiestrēgtu no jauna:
- seansa laikā vēlams turēt iespējami taisnu muguru;
- mēli turēt piespiestu pie aukslējām (virs zobiem);
- zodu noliekt mazliet zemāk kā parasti, lai atbrīvotos pakauša daļa.
Šis seanss ir tikai stresa profilakses līdzeklis - nopietnu veselības traucējumu gadījumā jāgriežas pie ārsta.


Seansa laikā un pēc tam
Ja nav neparedzētu blakusapstākļu, tad jau pēc dažām seansa minūtēm var iekšēji novērot atslābuma radītas smalkas vibrācijas. Šie procesi ir patīkami, un rodas paļāvības un uzticēšanās sajūta. Ja nu (tomēr!) rodas pēkšņa diskomforta sajūta [ko var radīt senāk nobloķētā un tagad atbrīvotā enerģija], tad seanss ir jāpārtrauc un mazliet jāizkustas.
Viegli fiziskie vingrinājumi ir ieteicami pēc katra krāsu terapijas seansa, jo tas vēl vairāk izkliedē atbrīvoto lieko enerģiju. Var pagulēt, ja ir vēlēšanās.